Wat is malware? Zijn er soorten?

Dit wil dus ook zeggen dat, als wij voorzichtiger zijn, we dit probleem eigenlijk kunnen voorkomen.
Hoe? Dat vind je in onze andere artikels.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Beter voorkomen dan genezen?”]Hoezo, voorkomen? Ja, enerzijds door voorzichtiger te zijn, anderzijds door juiste beveiligingen te nemen, zoals een virusscanner. Er zijn gratis en betaalde versies. Een ding is zeker, als je niet weet wat je doet kan je je best laten helpen. Het installeren van de juiste beveiliging is een beetje zoals een airbag in de auto installeren, je wil dat deze afgaat als er een ongeval is, dus dit moet goed gebeuren.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Je kan niet achterover leunen?”]Virussen zijn constant in ontwikkeling en de meest geavanceerde virussen zitten vaak complexer en intelligenter in elkaar dan de meeste software die wij dagelijks gebruiken. Iets om voor op te letten. Maar ook de scanners passen zich aan en worden regelmatig geüpdate. Regelmatig je virus scanner updaten en je computer scannen blijft dus een opdracht die je moet herhalen.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Wat doen updates van software?”]Ja ook de updates van software kunnen je vaak helpen en beschermen. Virussen maken steeds gebruik van zwaktes in de applicaties om iets te doen met onze computers. Deze zwaktes worden ook door de fabrikant vaak ontdekt en opgelost. Deze oplossingen worden de wereld rondgestuurd in de vorm van updates en patches. Deze regelmatig uitvoeren op je computers zorgt er voor dat je al een goede bescherming hebt. Zorg er dus voor dat je niet telkens de updates uitstelt, deze zijn belangrijker dan je in eerste instantie denkt.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Tips van PaSMaN”]Je leest het al, veel om rekening mee te houden. En als je dit niet doet is het gevaar reëel. Hier nog even op een rijtje:
1) Wees voorzichtig (op internet, met mails, met USB sticks,…)
2) Zorg voor goede virusscanner
3) Scan de computer regelmatig opnieuw
4) Voer de updates uit op de computer, zo heb je steeds de laatste versie
Mocht het toch misgaan kan je dit proberen zelf te herstellen. Houd er wel rekening mee dat dit vaak een complexe opdracht is. De websites die je hierover advies geven zijn namelijk ook niet altijd legitiem en betrouwbaar.[/cq_vc_accordion_item][/cq_vc_accordion]
Wat is malware? Zijn er verschillende soorten?
Malware, of malicious software, is elke schadelijke software die een computersysteem verstoord en gevoelige informatie kan verzamelen. Om van malware te spreken moet er steeds kwaad opzet zijn. De malware komt meestal binnen doordat er gaten zitten in de software waardoor kwaadwillenden jouw computer kunnen infecteren, of doordat je als gebruiker zelf louche websites bezoekt. Geïnfecteerde USB-sticks kunnen de malware ook binnenbrengen.
Voorbeelden van malware zijn onder andere adware, computervirus, computerworm, spyware, trojaans paard, ransomware etc.
Virussen
Een computervirus is een kwaadaardig, schadelijk softwareprogramma dat zich in een bestand van het besturingssysteem van jouw apparaat installeert en andere computerprogramma’s en bestanden infecteert door daar zijn eigen ‘code’ aan toe te voegen. Wanneer je het geïnfecteerde programma gaat gebruiken wordt de ‘code’ geactiveerd en begint het virus zich te verspreiden. Door het virus kan jouw computer trager gaan werken of kan de functionaliteit van jouw computer zijn aangepast.
Ransomware
Ransomware is een kwaadwillige software die jouw computer overneemt en je bepaalde toegangen tot jouw gegevens ontzegt of dreigt om bepaalde van jouw gegevens openbaar te maken. De aanvaller eist losgeld van het slachtoffer om de toegang tot de gegevens na betaling te herstellen.
De ransomware kan verborgen zitten in een e-mail bijlage bijvoorbeeld of kan ook, zoals de ‘wannacry-worm’ zich automatisch tussen computers verspreiden zonder enige interactie met jou als gebruiker.