Hoe maak je een sterk wachtwoord?

Op internet is dit net het zelfde. Maar een slot op de deur is niet zomaar een slot, dat is stevig want hier is maar 1 sleutel van. We doen dit met andere woorden niet met een elastiek want dan zou je de deur makkelijk open krijgen. Op internet is dat hetzelfde. Als ik wachtwoord123 neem als wachtwoord dan zal men dit makkelijk vinden. Ook de naam van mijn kat of hond of de naam van onze kinderen zijn zaken die we dagelijks aan mensen meedelen, dus het is niet slim om hiervan je wachtwoord te maken.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Complexe paswoorden zijn moeilijk te onthouden?”]Niet waar! Ze hoeven niet complex te zijn voor jou, maar wel voor de andere mensen. Als je bijvoorbeeld Lilly heet zal dit niet moeilijk zijn voor andere. Maar als je hier al L1ll7 van maakt, wat veel weg heeft van Lilly zal dit al veel moeilijker zijn.
Dus zoek niet naar iets wat je zelf niet kan onthouden, maar neem iets wat voor jou makkelijk is te onthouden en maak er dan iets geks van. Als je de regeltjes onthoudt om dit te maken, dan zal je het wachtwoord niet makkelijk vergeten.[/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Hoe vaak verander ik mijn complexe paswoord?”]Dit is een moeilijke vraag. Ten eerste is het belangrijk om te weten wat je beveiligd. Misschien is het slim om je toegang tot de bank moeilijker te maken dan een wachtwoord op de schoolwebsite om bepaalde lessen te downloaden.
Ten tweede is de complexiteit van het wachtwoord belangrijk. En hier is iets heel bijzonders mee. Hoe meer wachtwoorden we maken, maar vooral hoe vaker we ze veranderen, des te eenvoudiger we ze maken. Anders kunnen we dit niet onthouden. Het kan dus best zinvol zijn om een extra moeilijk wachtwoord te kiezen en dit minder vaak te wijzigen, zodat je het zeker onthoudt.
Regel is wel, als je weet dat iemand anders dit te weten is gekomen, of je denkt het nog maar, veranderen dan met dat wachtwoord![/cq_vc_accordion_item][cq_vc_accordion_item accordiontitle=”Tips van PaSMaN”]Je hoort het, het is niet altijd eenvoudig. Maar ik vat even samen:
- Eén wachtwoord voor alles is geen goed idee
- Vermijd inloggen met accounts van je sociale media
- Belangrijke toegangen (zoals bv. banken) krijgen heel moeilijke wachtwoorden
- Liever een wachtwoord moeilijker maken, dan het vaker te veranderen
- Als iemand het weet, of kan weten, verander je wachtwoord
Succes, en lees zeker eens het artikel over de wachtwoordmanager. Deze zal je zeker kunnen helpen.[/cq_vc_accordion_item][/cq_vc_accordion]
Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat complex genoeg is zodat het niet geraden of gekraakt kan worden. Er is één standaardregel die je overal moet meenemen is, hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is.
Gebruik de standaard regels en creëer een sterk (moeilijk te onthouden) wachtwoord.
- Minstens 14 karakters lang
- Bevat geen echte naam, bedrijfsnaam of gebruikersnaam…
- Bevat geen volledig woord
- Is duidelijk verschillend van vorige wachtwoorden…
- Bevat karakters van elk van de volgende vier categorieën
- Hoofdletters A, B, C, D, …
- Kleine letters a, b, c, d, …
- Cijfers 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
- Symbolen gevonden op het toetsenbord en spaties
- ` ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ – + = { } [ ] \ | : ; ” ‘ < > , . ? /
Maak een acroniem van een makkelijk te onthouden stukje informatie .
- Kies bijvoorbeeld een zin die zinvol is voor jou, zoals mijn zoon’s verjaardag is 12 december 2004. Gebruik dit als een leidraad, je kan dit omzetten naar “Mzvi12 / dec, 4” voor jouw wachtwoord .
- Vervang letters of woorden door cijfers, symbolen en spelfouten in een gemakkelijk te onthouden zin. De zin mijn zoon’s verjaardag is 12 december 2004 kan bijvoorbeeld worden omgezet in Mi$oonz’ vrjd8iz 12124 (Je mag spaties gebruiken in jouw wachtwoord).
- Relateer jouw wachtwoord aan jouw favoriete hobby of sport. Bijvoorbeeld: Badminton is mijn sport kan worden omgezet in B@dm1nt()n=m’nsprt..
- Een quote uit een film of lied kan natuurlijk ook gebruikt worden natuurlijk.
- Een sterk wachtwoord onthouden is niet simpel, gebruik hiervoor een trucje samen met een wachtwoord manager!
Een wachtwoordzin kan ook gebruikt worden en is in tegenstelling met de 2 vorige manieren wel gemakkelijker te onthouden.
- Gebruik niet Mertens14 maar MertensIsDeBesteVoetballer of
- Gebruik niet Fifike2017 maar MijnHondIsDeLiefste
- Gebruik niet Wachtwoord2018 maar MijnWachtwoordIsVeilig
Je kan ook 3 woorden kiezen die onderling niets met elkaar te maken hebben en deze verbinden met elkaar
- Olifant-Stoel-Olijf
- Auto-Telefoon-Spinazie
- Rivier-Boek-Sneeuw
Het leuke bij deze laatste methode is dat je een beeld kan maken van de woorden, het eerste wachtwoord krijg ik het beeld van een olijf etende olifant balancerend op een stoel….